- Ogar is een fulltime metaverse-architect die vooral werkt voor Cryptovoxels, een virtuele wereld die op het netwerk van cryptoplatform Ethereum draait.
- Zijn prijzen beginnen bij 4.500 euro voor een standaard bouwwerk dat twee tot drie dagen werk vraagt.
- Ogar deelt hoe hij zijn bedrijf heeft opgebouwd en welke mogelijkheden hij ziet voor vastgoed in de metaverse.
- Lees ook: Dit is het verschil tussen vastgoed in de metaverse en onroerend goed in de ‘echte’ wereld
De virtuele wereld van Cryptovoxels is een zogenoemd metaverse waarin architect Ogar opereert. Hoewel hij pas twee jaar in het vak zit, heeft Ogar al ruim vijftig projecten gedaan voor meer dan honderd digitale kavels.
Ogar is een pseudoniem van de 30-jarige Fransman Alexandre Vlerick. Hij woont in Lille en heeft een indrukwekkend cv opgebouwd met banen in de gamingindustrie. Maar toen de coronapandemie uitbrak, kwam hij tot de conclusie dat hij niet langer tevreden was met zijn baan.
“Ik wilde het enthousiasme voor het ontwerpen van dingen terugvinden dat ik aan het begin van mijn loopbaan had”, vertelt Ogar aan Insider. “Projecten doen en visuals, leuke concepten en grafische ontwerpen maken.”
Het ontwerpproces van virtuele architectuur
Ogar is onder meer de maker van de Bronx Zoo, een virtuele dierentuin in het metaverse Cryptovoxels, dat draait op het netwerk van cryptoplatform Ethereum. Andere ontwerpen van zijn hand zijn SkullsOnEth, een enorm klooster met ondergrondse catacomben in Parijse stijl en de op het oude Griekenland geïnspireerde Frenetik Tempel.
Het ontwerpen van deze gebouwen is niet zo eenvoudig als gewoon wat klikken in een designprogramma. Als hij een opdracht krijgt, maakt Ogar eerst een schatting van de tijd die het project gaat kosten op basis van de afmetingen van het perceel, of de beschikbare hoeveelheid virtueel land.
Vervolgens geeft hij een presentatie aan de klant over mogelijke ontwerpen, zoals hieronder.

Bij het ontwerpen gaat 90 procent van de tijd op aan het in 3D modelleren van gebouwen in de bewerkingssoftware van de metaverse, MagicaVoxel, geeft Ogar aan.
Er komt ook een stukje programmeren bij het ontwerpproces kijken, maar volgens Ogar is dat vrij basis JavaScript. Hoewel hij geen echte softwareprogrammeur is, geven zijn klanten hem soms wel de opdracht om een raadsel of button click in het ontwerp te verwerken.
Debuggen kost hem ook veel tijd, want de metaverse verandert voortdurend. “Soms werken bepaalde elementen ineens niet meer, terwijl ze het week eerder nog wel deden”, zegt Ogar.
Tegenwoordig verkiest de architect ambitieuze projecten boven minimalistische designs, vooral omdat deze grootse creaties meer aandacht krijgen en Ogars populariteit doen groeien - waardoor hij ook weer hogere prijzen kan vragen.
Toen hij net begon, werkte hij gratis of voor een token. Een jaar geleden hadden zijn projecten een startprijs van minimaal 1.000 dollar (ongeveer 900 euro), maar inmiddels is de prijs gestegen tot 5.000 dollar (ongeveer 4.500 euro) voor een basisontwerp dat hem twee tot drie dagen kost. Hij rekent hogere tarieven als er meer tijd nodig is om een project te voltooien.
Volgens Ogar kiezen sommige cliënten ervoor een deel van het programmeren op zich te nemen, terwijl anderen juist al het werk aan hem overlaten, waardoor projecten "tijdrovender" worden.
“Sommige klanten vragen om meubels, terwijl anderen geloven dat meubels geen doel hebben in de metaverse”, vertelt de ontwerper. "Hoe gekker je het wilt hebben, hoe meer tijd het kost en hoe duurder het dus wordt."
Grote projecten zoals de Bronx Zoo en Idaho Ranch kosten hem ongeveer zes dagen, en SkullsOnEth zelfs negen tot tien dagen.

Ogar bouwt het liefst op Cryptovoxels vanwege de ‘vox-esthetiek’. Andere metaverseplatforms, zoals Decentraland en Somnium Space, zijn volgens hem minder geavanceerd wat betreft de creatieve mogelijkheden en prestaties.
Hij werkt ook in een nieuwe vox-achtige wereld, MetaMetaverse, en staat "te popelen" om in de Sandbox aan de slag te gaan - hoewel hij daar nog geen betaalde opdrachten kan doen, omdat het platform nog niet volledig functioneel is.
In tegenstelling tot andere virtuele werelden biedt Cryptovoxels voortdurend nieuw land aan, wat Ogar als een ander positief punt ziet. Er zijn ongeveer 7.000 of 8.000 kavels beschikbaar in Cryptovoxels en er is een limiet aangekondigd van 70.000 kavels.
"Ze geloven dat als je alle percelen in één keer vrijgeeft, je uiteindelijk met leeg land komt te zitten. Deelnemers zullen dan alleen investeren om percelen later voor het dubbele te verkopen. Dan zal er niemand daadwerkelijk gaan bouwen", zegt Ogar. “In dat geval zouden gebruikers uiteindelijk massaal het platform verlaten omdat de wereld in principe leeg zou zijn.”
Ogar dankt zijn succes aan zijn band met de metaverse-gemeenschap
Omdat de metaverse nog in de kinderschoenen staat, zijn er maar weinig mensen die gewoon "rondkijken", zegt Ogar. Hij schat dat een creatie ongeveer 1.000 bezoekers per week zal trekken.
"Wat klanten in eerste instantie kopen is een mooie plek om evenementen te organiseren", zegt hij. Daarnaast speelt volgens de Fransman het pronkaspect een rol: kopers vinden het stoer om te kunnen zeggen dat je een gebouw in de metaverse bezit.
De eerste klanten van Ogar waren cryptofans, zogenoemde 'walvissen' - mensen die erg veel cryptomunten bezitten - en ook kunstenaars die hun werken willen tonen.
Van daaruit groeide zijn klantenkring uit tot verzamelaars en ontwerpers die NFT-projecten lanceren, evenementenplanners die een online ontmoetingsplaats zoeken, en echte, traditionele kunstgaleries die een parallelle aanwezigheid in de metaverse willen.
Vandaag de dag werkt hij met een verscheidenheid aan klanten. Ook werkt Ogar aan verschillende projecten, waaronder modeshows, concerten, supermarkten, en religieuze sites.
Ogar gelooft dat zijn succes te danken is zijn eigen reputatie, maar ook aan de gemeenschap van Cryptovoxels, die "toewijding" belangrijker vindt dan marketing via social media.
"Ik begon eind 2019, toen in principe niemand professioneel bouwde voor de kost, omdat het op dat moment vrijwel zinloos was. Het ging heel erg om betrokkenheid", zegt Ogar. "Ik denk dat dit onderdeel bepalend was om mensen te laten zien dat ik bij de gemeenschap hoorde."
'Sluit geen lening af om een virtueel perceel te kopen'
Ogar vindt het leuk werk, omdat hij constructies kan ontwerpen zonder zich zorgen te hoeven maken over de wetten van de natuurkunde of "muren die op hoofden van mensen vallen."
"Ik kan gebouwen creëren, maar ook herdefiniëren. In de echte wereld moeten gebouwen aan heel veel eisen voldoen. Ik heb die beperkingen niet."
Maar soms zijn elementen uit de echte wereld onvermijdelijk in de metaverse, zoals een burenruzie tussen de eigenaars van de ranch en het klooster dat Ogar had gebouwd. Omdat de twee gebouwen naast elkaar staan, was de kloostereigenaar aanvankelijk niet gelukkig met de botsende esthetiek.
Deze conflicten, zegt Ogar, weerspiegelen zaken uit het echte leven, omdat het allemaal draait om het stellen van prioriteiten tussen de bouwers, eigenaars en evenementenplanners.
Ogar zei dat het hem persoonlijk niet kan schelen wat zijn buren op hun land bouwen. Wel is hij tegen aanstootgevend beeldmateriaal.
Ogar is ook voorzichtig met het aanprijzen van de metaverse. Hoewel hij zegt te geloven dat de metaverse uiteindelijk onze online-ervaringen zal transformeren, grapt hij dat het niet nodig is om "een hypotheek op je huis te nemen en een virtueel perceel te kopen."
"Er komt een zeepbel die zal barsten", zegt hij. "En dan krijgen we een meer betaalbare vorm van eigendom."